Kuulen jälleen kerran osana suuhygienistin työtä tuon otsikossa olevan lauseen penkissä istuvan potilaani suusta. Olen juuri käynyt läpi tavallisia kysymyksiä vastaanoton aluksi: Onko sinulla perussairauksia, lääkityksiä tai allergioita?
Kaikki nämä tiedot ovat oleellisia turvallisen ja oikean hoidon kannalta. Harmillisesti ihmiset eivät vieläkään oikein tiedä, millä kaikilla tavoilla suunterveys vaikuttaa heidän yleisterveyteensä ja hoitoonsa. Miten he voivatkaan tietää, koska välillä tuntuu, ettemme me ammattilaiset tiedä. Ymmärrys suunterveyden ja yleisterveyden välillä lisääntyy niin hurjaa vauhtia!
Suun sairaudet altistavat jopa 200 perussairaudelle. Mietin järkyttyneenä, että osaisinko edes nimetä 200 sairautta! Diabetes ja astma – niitä ainakin olen koko urani aikana korvat höröllä etsinyt. Ne vaikuttavat suoraan ainakin karieksen syntyyn sekä ienten terveyteen. Diabetes keskustelee muun kehon kanssa. Jos ikenet eivät ole kunnossa, on vaikea saada diabetes hyvään hoitotasapainoon ja toisin päin.
Emilia Kataja, SHG, TtM, Suunterveyden aluepäällikkö Lumoral, on työskennellyt muutaman kuukauden ajan Lumoralin parissa.
Tieto lisää tuskaa?
Muistelen Terveys 2000- ja 2011-tutkimusten tuloksia, joiden mukaan ientulehdusta esiintyy 74 %:lla ja syventyneitä ientaskuja 64 %:lla suomalaisista (Käypä hoito -suositus: Parodontiitti 2019). Juuri hampaiden kiinnityskudosten terveys on yhteydessä sydämen ja verisuonten terveyteen.
Kun tähän kaikkeen lisätään vielä suunterveyden hoitotaakan lisääntyminen, niin soppa on jo ajat sitten keitetty. Pelkästään Covid-pandemian takia hammashoidon käyntejä on Suomessa peruuntunut lähes kaksi miljoonaa. Hammaslääkäriliiton mukaan suomalaisten suussa muhii nyt aikapommi.
Ympäri Suomen yliopistosairaaloissa hammasperäisten infektioiden hoito on lisääntynyt ja kaksi kolmesta pään tai kaulan alueen tehohoitoon joutuneista nuoresta miehestä on hoidossa hampaiston huonon kunnon takia. (MTV Uutiset 2022.) Hoitoon pääsemiseen vaikuttaa pitkien jonojen lisäksi hammashoidon hinta. Mietin usein niitä ihmisiä, jotka eivät jostain syystä pääse hoitoon, miten kipeät heidän suunsa mahtavatkaan olla.
Hoitoon pääseminen on iso yhteiskunnallinen ongelma, johon kaivataan nopeita, tehokkaita, halpoja ja inhimillisiä ratkaisuja. Hoitajapula vaikuttaa myös suun terveydenhuoltoon. Koska yksinkertaisia ratkaisuja ei ole olemassa, vastuu siirtyy yhä enemmän yksilöille. Minulle suuhygienistinä ja muille oman kodin tiloissa oleville oman suun kunnosta huolehtiville. Mutta, jos tieto suun terveyden vaikutuksista yleisterveyteen ei saavuta ihmisiä, on vaikea löytää syytä oman suun hoitamiseen. Tällöin noidankehä on valmis.
"Meidän täytyy siis ryhdistäytyä kotona!"
Onko kenellekään uutta tietoa se, että hampaat pitäisi harjata kahdesti päivässä fluorihammastahnalla? Silti suomalaisista yli 30-vuotiaista naisista vain 62–81 % harjaa hampaansa suosituksen mukaan. Miehistä hampaansa harjaavat kahdesti päivässä ainoastaan 42–57 %. Heiltäkin 40–70 %:lta löytyy jäännösplakkia harjauksen jälkeen. (Käypä hoito -suositus: Karies (hallinta) 2020.)
Tämä tarkoittaa sitä, että myös harjaustekniikassa on monilla parantamisen varaa. Kaiken lisäksi hammasharjalla saa hyvässä tapauksessa puhdistettua noin 60 % suusta, sillä hammasvälitkin pitäisi puhdistaa joka päivä. Ja koska suuhygienistille ja hammaslääkärille on niin vaikea saada aikoja, ei tietoa ja taitoja saa hankittua, vaikka haluaisi.
Lumoral - ammattilaisille ja kaikille hampaistaan kiinnostuneille
Olen nyt työskennellyt muutaman muukauden ajan Lumoralin parissa. Lumoral on suomalainen suunterveyden innovaatio – uusi työkalu meille ammattilaisille ja kaikille, jotka hoitavat suunsa terveyttä. Olen lukenut tutkimuksia ja tutustunut fotodynaamiseen terapiaan ja sitä mieltä, että Lumoral on tulevaisuudessa avainasemassa suun terveydenhoidossa. Näen myös, ettei monimutkaisiin ongelmiin ole yksinkertaisia ratkaisuja, vaan kokonaisuus muodostuu pienistä palasista.
Lumoral on ensisijaisesti ehkäisevän terveydenhoidon väline. Tästä olen suuhygienistinä erityisen innoissani – onhan tämä juuri minun osaamisaluettani! Jo vuosia meille on kerrottu, miten ennaltaehkäisevä työ on halvinta yhteiskunnan kannalta, mutta olemme saaneet ratkaista ongelmia yksin. Nyt muiden alojen huippuammattilaiset ja tutkijat ovat mukana luomassa suun terveydenhoitoon aidosti toimivia ratkaisuja, mitkä ovat kuluttajan saavutettavissa.
Vihdoin vuosien monialainen yhteistyö konkretisoituu käytäntöön meidän suuhygienistien ydinosaamisen alueella!
Lähteet:
Käypä hoito -suositus: Karies (hallinta). 2020. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki.
Käypä hoito -suositus: Parodontiitti. 2019. Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia ry:n asettama työryhmä. Helsinki.
MTV Uutiset 20.7.2022. Hammaslääkäriliitto: Hampaiden hoitamatta jättäminen näkyy jo jopa teho-osastoilla.