Antibacterial photodynamic therapy

Antibakteerinen hoito helpottaa syöpähoitojen suutulehdusta

Antibakteerinen hoito helpottaa syöpähoitojen suutulehdusta

Solunsalpaajahoito on syöpäpotilaille elintärkeä, mutta sen sivuvaikutukset voivat olla raskaita. Yksi kivuliaimmista hoidon haittavaikutuksista on suun limakalvotulehdus eli mukosiitti, joka voi vaikeuttaa syömistä, juomista ja jopa puhumista. Suun mukosiitti koskettaa lähes jokaista pään ja kaulan alueelle yhdistelmähoitoa saavaa potilasta.

Nykyisin käytössä olevat suun limakalvotulehduksen hoitokeinot, kuten antibakteeriset suuhuuhteet, kipulääkkeet ja laserterapiat, tarjoavat helpotusta, mutta eivät aina tuo riittävää apua. Uusia hoitomuotoja etsitään jatkuvasti, ja tuoreen tutkimuksen mukaan fotodynaaminen hoito (PDT) on noussut lupaavaksi vaihtoehdoksi. Tuoreet havainnot julkaistiin Photodiagnosis and Photodynamic Therapy -tiedejulkaisussa.

Mikä on fotodynaaminen hoito?

Fotodynaaminen hoito (photodynamic therapy, PDT), johon suomalaisten tiedemiesten kehittämä Lumoral-suunhoitomenetelmä perustuu, yhdistää valoenergian ja valolle herkän molekyylin tehokkaaksi antibakteeriseksi suunhoitomenetelmäksi. Kun valoaktivoitavaa hoitoa kohdennetaan infektoituneelle alueelle, se  auttaa tuhoamaan haitallisia bakteereja, jotka pahentavat suun haavaumia samalla lievittäen suun kipua ja edistäen kudosten paranemista ja nopeata toipumista.

Vuonna 2000 käynnistynyt ja neljä vuotta kestänyt tutkimus osoittaa, että PDT-hoito voi olla tehokas keino hallita suun limakalvotulehdusta. PDT on kivuton, ei-invasiivinen ja turvallinen hoitomuoto, joka sopii erityisen hyvin syöpäpotilaille, joilla on jo paljon muita hoitoja käynnissä.

Tutkimuksissa havaittiin, että PDT vähentää merkittävästi suuhaavaumien vakavuutta ja nopeuttaa niiden paranemista. Hoito parantaa potilaiden toimintakykyä ja mahdollistaa heillä syömisen ja puhumisen ilman suurta kivun tunnetta. Sen on todettu olevan myös turvallinen ja sivuvaikutuksia harvoin aiheuttava.

Tutkijoiden mukaan antibakteerinen PDT-hoito on erityisen tehokasta silloin, kun se yhdistetään fotobiomodulaatiohoitoon (PBMT). PBMT-hoitomenetelmässä käytetään matalaenergiaista valoa, kuten laser- tai LED-valoa, edistämään kudosten paranemista, lievittämään kipua ja vähentämään tulehdusta. PBMT:n toimintaperiaate perustuu siihen, että valo imeytyy solujen ja kudosten pintaan, erityisesti mitokondrioihin, joissa energiaa käytetään kudosten palautumisprosessien käynnistämiseen. Tutkimusten mukaan tämä parantaa verenkiertoa, stimuloi solujen korjausmekanismeja ja nopeuttaa paranemista. PBMT:tä käytetään suun terveysongelmien hoidon ohella laajalti erilaisten terveyteen liittyvien ongelmien, kuten lihasvammojen ja nivelkipujen hoidossa. 

Suun limakalvotulehdus aiheuttaa syöpäpotilaalle paljon muutakin haittaa kuin epämukavuuden tunnetta suussa. Se voi pahimmillaan jopa keskeyttää syöpähoidot, lisätä potilaan infektioriskiä ja kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia pitkien sairaalajaksojen vuoksi. PDT tarjoaa keinon lievittää suunsairauden oireita ja parantaa potilaan yleistä hyvinvointia hoitojen aikana.

Fotodynaaminen hoito vaikuttaa lupaavalta keinolta hallita syöpähoitojen aiheuttamaa suun limakalvotulehdusta. Se vähentää kipua, nopeuttaa paranemista ja parantaa potilaiden elämänlaatua. Tutkimusten jatkuessa on toiveena, että PDT otetaan laajemmin käyttöön, jotta syöpäpotilaat voivat keskittyä paranemiseensa ilman kivuliaita sivuvaikutuksia.

Valolla aktivoitava Lumoral-hoito

Paljain silmin näkymättömän jäännösplakin torjumiseksi suomalaiset tutkijat ovat kehittäneet valoaktivoitavan antibakteerisen hampaiden puhdistusmenetelmän, Lumoralin. Lumoral auttaa vähentämään suun bakteerikuormaa, hidastamaan plakin muodostumista ja edistämään suunterveyttä.

Lumoral-hoidon antibakteerisen tehon perustana on valon avulla aktivoitava Lumorinse-suuhuuhde, jonka vaikutus kohdistuu mikroskooppisen tarkasti jäännösplakkiin, jolloin suun terve bakteeritasapaino säilyy suojassa.

Vastaavia valolla aktivoituja antibakteerisia hoitoja on käytetty aiemmin esimerkiksi hammasklinikoilla. Haasteena ovat kuitenkin olleet hoitojen korkeat kustannukset sekä niiden edellyttämä tiheä käyttö, jotta hoitotulokset olisivat riittävän tehokkaita.

***

Joseph B, Mauramo M, Vijayakumary BK, Waltimo T, Anil S, Sorsa T. Photodynamic therapy for oral mucositis in cancer patients- a systematic review and meta-analysis. Photodiagnosis Photodyn Ther. 2024 Dec;50:104424. doi: 10.1016/j.pdpdt.2024.104424. Epub 2024 Nov 28. PMID: 39615560.