Hammashoidon puutteet ja huono suuhygienia lisäävät vakavien pään ja kaulan alueen infektioiden riskiä

Hammashoidon puutteet ja huono suuhygienia lisäävät vakavien pään ja kaulan alueen infektioiden riskiä

Tieteellinen näyttö suuperäisten infektioiden yhteydestä yleisterveyteen lisääntyy. Turun yliopiston tuoreessa väitöskirjassa havaitaan, että huono suuhygienia lisää sairaalahoitoa vaativien pään ja kaulan alueen syvien infektioiden riskiä. Samalla selviää, että panostukset suun terveyteen ja hammashoitoon voivat vähentää infektioiden aiheuttamia kustannuksia, komplikaatioita ja kuolleisuutta.

Kaulan syvä infektio on usein hammas- tai nieluperäisen tulehduksen edetessä ilmenevä vakava bakteeri-infektio. Kyseessä on märkäinen infektio, joka etenee tyypillisesti suunpohjan tai kaulan sidekudoksen välitiloissa. Hoitona siihen käytetään yleensä suonensisäisiä antibiootteja sekä suun, leukojen ja kaulan alueen kirurgiaa ja tarvittaessa tehohoitoa.

Potilastutkimuksessa selvitettiin taudin kulkuun vaikuttavia tekijöitä, komplikaatioita ja mikrobiologiaa 277 potilaalla sekä magneettikuvantamisen käyttöä päivystyksellisessä kaulan kuvantamisessa. Tuloksena todettiin kaulainfektioiden olevan lisääntyvä ongelma, ja hammasperäisten tulehdusten osuus oli kasvanut.

Tutkimuksen tuloksista ilmeni, että kuolleisuutta pään ja kaulan alueen infektiossa esiintyi vaikeasti sairastuneilla (1,4 %) ja komplikaatioita noin viidenneksellä. Kaulan magneettikuvauksen todettiin olevan käyttökelpoinen ja tarkka diagnostinen menetelmä kuvantamiseen myös päivystysaikana.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös pään ja kaulan alueen infektioita pahentavia ja ennaltaehkäistävissä olevia tekijöitä. Tutkimuksessa vahvistui huonon suuhygienian ja hammashoidon saatavuuden merkitys taustatekijöinä sairaalahoitoa vaativille infektioille. Erityisesti akuuttihammashoidon palveluita toistuvasti käyttävät potilaat ovat riskiryhmä. 

Koska karies ja sen eteneminen ovat ehkäistävissä, panostukset hyvään suun terveyteen, valistukseen ja riittävään hammashoidon saatavuuteen voivat auttaa vähentämään näistä infektioista johtuvia merkittäviä kustannuksia sekä komplikaatiota ja myös kuolleisuutta.

Tutkimuksessa myös vahvistui huonon suuhygienian ja hammashoidon saatavuuden merkitys taustatekijöinä sairaalahoitoa vaativille infektioille. Erityisesti akuuttihammashoidon palveluita toistuvasti käyttävät potilaat ovat riskiryhmä, tutkimus paljasti.

Tutkimuksessa huomautetaan, että lasten kohdalla syvät kaulainfektiot johtuvat yleisemmin nielu- ja imusolmuketulehduksista. 

***

JARNO VELHONOJA: Pään ja kaulan syvät infektio – altistavat tekijät, muuttuvat piirteet ja kehittynyt diagnostiikka Väitöskirja, 138 s. Turun kliininen tohtoriohjelma Joulukuu 2023; https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-29-9584-4

 

Usein kysytyt kysymykset tähän aiheeseen liittyen:

Miten hampaistoon liittyvät infektiot voivat vaikuttaa kaulan alueelle?

Hampaistoon liittyvät infektiot voivat vaikuttaa kaulan alueelle nopeasti. Esimerkiksi juurikanavainfektiot tai hampaan kiinnityskudosten tulehdukset voivat levitä imusuonien tai verisuonten kautta kaulan alueelle, aiheuttaen vakavia komplikaatioita. On tärkeää hoitaa hampaiston infektioita asianmukaisesti ja ajoissa, jotta niiden leviäminen voidaan estää.

Mitkä ovat yleisimpiä hampaistoon liittyviä infektioita?

Tässä on tiivistelmä yleisimmistä hampaistoon liittyvistä infektioista:

  1. Karies (hampaan reikiintyminen):
  • Karies johtuu bakteereista, jotka tuottavat happoja ja viihtyvät happamassa ympäristössä.
  • Karies voi aiheuttaa hampaan reikiintymistä ja kipua.
  • Hyvä suuhygienia ja terveellinen ruokavalio auttavat ehkäisemään kariesta.
  1. Juurikanavainfektiot:
  • Juurikanavainfektiot voivat aiheuttaa kipua ja tulehdusta hampaan juuressa.
  • Juurihoito on yleinen hoitomuoto näille infektioille.
  1. Ientulehdus (gingiviitti):
  • Ientulehdus johtuu bakteereista, jotka aiheuttavat ikenien tulehdusta.
  • Säännöllinen hammashoito ja ientaskujen puhdistus auttavat ehkäisemään ientulehdusta.
  1. Hampaan kiinnityskudosten tulehdus (parodontiitti):
  • Parodontiitti voi aiheuttaa hampaiden kiinnityskudosten vaurioita ja hampaiden löystymistä.
  • Hyvä suuhygienia ja säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä.
  1. Hammasimplantteihin liittyvät tulehdukset:
  • Hammasimplantit voivat altistaa infektioille.
  • Asianmukainen hoito ja seuranta ovat tärkeitä implanttien yhteydessä.
  1. Suun infektioiden yhteys yleisinfektioihin:
  • Suun infektiot voivat vaikuttaa myös yleisterveyteen.
  • Hammaslääkärin ja lääkärin yhteistyö on tärkeää vakavissa infektioissa.
  • On tärkeää hoitaa hampaistoon liittyviä infektioita asianmukaisesti ja ennaltaehkäistä niitä hyvällä suuhygienialla.

Miten hampaistoon liittyviä infektioita voi ehkäistä?

Hyvä suuhygienia: Säännöllinen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistaminen päivittäin auttavat ehkäisemään infektioita.

Terveellinen ruokavalio: Vältä tiuhaan nauttimasta sokeripitoisia tuotteita, sillä ne altistavat hampaiden reikiintymiselle.

Ksylitolin käyttö: Ksylitolipastillit tai -purukumi aterioiden jälkeen voivat auttaa ehkäisemään reikiintymistä.

Lumoral: Lumoral on suomalainen läpimurtokeksintö, joka poistaa 99,998% plakin bakteereista. Se on kotona käytettävä lääkinnällinen laite, joka voi auttaa ehkäisemään bakteerien aiheuttamia suun sairauksia. 

Lumoralia suosittelevat Suomen Suuhygienistiliitto ja johtavat hammaslääkärit. Muista myös säännölliset hammaslääkärin tarkastukset, sillä pidemmälle ehtineet tulehdukset vaativat usein erikoishammaslääkärin hoitoa. Ylläpidä suun terveyttä huolellisella omahoidolla ja ammattilaisten ohjeiden mukaisesti!



Lumoral-asiantuntijaklinikat ja jälleenmyyjät

Lumoral-hoidolla on jo tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä. Ota yhteyttä ja liity alati laajenevaan asiantuntijaklinikoiden ja jälleenmyyjien verkostoomme.