hammaseroosio

Laiminlyöty suunterveys voi estää urheilijaa saavuttamasta tavoitteitaan

Laiminlyöty suunterveys voi estää urheilijaa saavuttamasta tavoitteitaan

Suunterveyden ja urheilusuorituksen välinen yhteys kiinnostaa yhä useampia suunterveyden ammattilaisia ja urheilijoita. Triathlonia harrastava ja kilpailuissa menestynyt hammaslääkäri Sauli Haahtela korostaa, että hyvä suunterveys on olennainen osa urheilijan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Lieväkin suun infektio voi vaikuttaa kehon hyvinvointiin ja vastustuskykyyn.

Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Sauli Haahtela toteaa, että vaikka suunterveyden vaikutus urheilijan suorituskykyyn ei ole aina suoraviivainen, sen merkitys on kiistaton.

 "Vaikka ei voidakaan suoraan sanoa, että esimerkiksi tulehtuneet ikenet estäisivät vaikkapa juoksemasta kilpaa – tai kuinka paljon infektiot vaikuttavat urheilusuorituksiin – voimme varmuudella sanoa, että tulehdustilat suussa heijastuvat koko kehoon. Pitkällä aikavälillä ne saattavat myös heikentää urheilijan suorituskykyä ja hyvinvointia," Haahtela sanoo.

Hammas Mehiläisen hammaslääkäri Sauli Haahtela.

Huonosti hoidetut hampaat – piilevä riski

Suu on kokonaisvaltaisen terveyden kulmakivi. Vaikka tämä käsitys on yleistynyt urheilupiireissä, tietoisuuden lisäämisessä on yhä kehitettävää. Haahtelan vastaanotolla on käynyt monia huippu-urheilijoita, joiden suunterveys on ollut yllättävän heikossa kunnossa.

Joillakin potilailla nuoruudessa hoitamattomat reiät ovat johtaneet juurihoitoihin ja jopa hampaiden menetykseen.

"Vaikka suomalaisten hampaat ovat fluorihammastahnojen ja Xylitolin ansiosta olleet yleisesti hyvässä kunnossa 1970-luvulta lähtien, urheilijoilla näen edelleen paljon eroosiota ja vakaviakin suunterveyden ongelmia. Nämä ongelmat eivät vain vaikeuta treenaamista, vaan myös normaalia arkea."

Koska hampaiden on tarkoitus kestää terveinä vanhuusikään saakka, suuhygieniaan panostaminen jo lapsena ja nuorena on ratkaisevan tärkeää. Lapsuudessa opitut suuhygieniatavat kantavat pitkälle aikuisikään, Haahtela sanoo.

Eroosio ja kuivan suun ongelma

Haahtelan mukaan hammaseroosio on yleinen ongelma kestävyyslajien urheilijoilla, jotka kuluttavat urheilujuomia, geelejä ja muita nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja. Lisäravinteiden tarkoituksena on täydentää urheilijan ravintoaineiden saantia, mutta niiden haittana suunterveydelle on korkea sokeri- ja happopitoisuus, jotka heikentävät hammaskiillettä ja lisäävät reikiintymisen riskiä. Erityisen haitallisia ovat Haahtelan mukaan suussa pitkään imeskeltävät energiakarkit.

"Kaikki nämä tuotteet lisäävät eroosion ja reikiintymisen riskiä. Lisäksi fyysinen rasitus kuivattaa suuta, jolloin syljen suojaava vaikutus heikkenee. Ilman riittävää suuhygieniaa ongelmat voivat edetä nopeasti."

Haahtelan mukaan hammaseroosio ei ole pelkästään esteettinen haitta. Se voi vaikuttaa urheilijan suorituskykyyn ja yleisterveyteen. Kiilteen vaurioituminen aiheuttaa hampaiden herkkyyttä, kipua ja vakavampia ongelmia, kuten juurihoidon tarpeen.

"Ihmisten syljen puskurikapasiteetti vaihtelee. Osalla se suojaa happamilta hyökkäyksiltä tehokkaasti, osalla ei. Kun näen hampaita, joiden kiille on vaurioitunut, olen huolissani – heillä hampaat vihlovat, kiille liukenee ja pahimmallaan purenta madaltuu."

Ennaltaehkäisy avainasemassa

Haahtela suosittelee urheilijoille fluorihammastahnan käyttöä, päivittäistä hampaiden harjausta ja hammasvälien puhdistamista sekä säännöllistä suun terveydentilan tarkastamista hammaslääkärillä tai suuhygienistillä. Lisäksi hän kannustaa ottamaan käyttöön kaikki keinot, jotka tehostavat suuhygieniaa. 

Suomalaisten tiedemiesten kehittämä antibakteerinen Lumoral-hoito tarjoaa Haahtelan mukaan tehokkaan lisän perinteisen suuhygienian tueksi. Moni suunterveyden ammattilainen suosittelee Lumoral-hoidon säännöllistä käyttöä, sillä antibakteerinen menetelmä voi merkittävästi edistää suun terveyttä ja auttaa ehkäisemään hammassairauksia.

"Antibakteerinen Lumoral-hoito voi olla eduksi monille potilasryhmille – myös urheilijoille. Tämä menetelmä ei ainoastaan tehosta suuhygieniaa, vaan sen säännöllinen käyttö toimii myös monille ammattilaisille merkkinä siitä, että potilas välittää suunsa terveydestä."

Suun tulehdukset riskinä urheilijoille

Haahtela toivoo urheilijoiden arvostavan suutaan samalla tavalla kuin muita kehon osia. Hampaiden ja ikenien hyvä kunto ei ainoastaan tue suorituskykyä ja nopeampaa palautumista, vaan sillä on myös merkittäviä pitkän aikavälin terveyshyötyjä.

 "Suunterveys ei yksinään tee kenestäkään maailmanmestaria, mutta sen laiminlyönti voi estää tavoitteiden saavuttamisen," Haahtela kiteyttää.

Kestävyysurheilijoilla on erityinen riski sairastua tulehduksiin, jotka voivat haitata treenaamista ja estää kilpailuihin osallistumisen.

"Esimerkiksi viisaudenhampaat ovat yleisiä tulehdusten aiheuttajia. Hoitamattomina suun tulehdukset voivat johtaa vakavampiin terveysongelmiin," Haahtela varoittaa.

Ientulehdus on Haahtelan mukaan yleistä urheilijoilla. "Monella urheilijalla on jonkinlaista ongelmaa ienten kanssa. Parodontiitti on jo vakavampi sairaus, joka voi vaikuttaa suorituskykyyn," hän toteaa.

Hiilihydraatit, nestetasapaino ja asenteet avainasemassa

Aktiivisesti treenaavien tulisi kiinnittää erityistä huomiota suunsa hoitoon. Haahtela suosittelee, että hiilihydraatteja käytetään vain tarpeen mukaan, ja nestetasapainosta huolehditaan suun kuivumisen ehkäisemiseksi. Hammaslääkäri korostaa myös asennemuutoksen tärkeyttä.

"Monet urheilijat kuvittelevat, että heidän suunsa kestää mitä vain, mutta näin ei ole. Suun hoito ja säännöllinen ruokavalio on aivan yhtä tärkeää heillä kuin kenellä tahansa muulla."

Hammaslääkärikäynnit kannattaa ajoittaa joko hyvissä ajoin ennen kauden alkua tai sen jälkeen.

"Jos suussa on ongelmia, ne on tärkeää hoitaa mahdollisimman nopeasti. Hoitamattomat vaivat voivat johtaa pitkiin, vaivalloisin ja kalliisiin hoitoihin. Säännöllinen ennaltaehkäisevä hoito on paras tapa välttää suurempia ongelmia," Haahtela painottaa.

 

Urheilu Mehiläisen urheilulääketieteen kongressi järjestettiin seitsemännen kerran  31.10.2024, jossa hammaslääkäri Sauli Haahtela piti esityksensä "Hammasongelmat kestävyysurheilijoilla".

 

Sauli Haahtela

Treenaamisen taustaa: Sauli Haahtela on treenannut triathlonia säännöllisesti vuodesta 2011, ja nykyään hän harjoittelee noin 800 tuntia vuodessa. Hän treenaa 1-2 kertaa päivässä ja osallistuu kilpailuihin aktiivisesti.

Kilpailut: Haahtela on kilpaillut eri puolilla maailmaa, muun muassa Havaijilla. Hänen kisakokemuksensa kattaa erilaisia triathlonmatkoja, mukaan lukien puolimatkoja ja täyspitkiä.

Tavoitteet: Ensi kaudeksi Haahtela ei ole vielä päättänyt tarkkoja triathlonkilpailuja, mutta hänen tavoitteensa on olla "kova luu", kun kisataan.

 

Sauli Haahtelan vinkit suunterveyden ylläpitoon:

Suun huuhtelu vedellä jokaisen ruokailun jälkeen: Hapan tai sokeripitoinen tuote kannattaa aina huuhdella vedellä heti käytön jälkeen. Tämä auttaa poistamaan haitallisia jäämiä hampaiden pinnalta ja suojaa kiillettä.

Ruokailujen ja välipalojen suunnittelu: Suunnittele ruokailu ja välipalat harjoitusten ja energiantarpeen mukaan. Tällä tavalla voit vähentää happohyökkäyksiä ja samalla maksimoida ravinteiden hyödyntämisen.

Hyvät arkirutiinit: Minimoi sokerin aiheuttamat haitat huolehtimalla säännöllisestä hampaiden harjauksesta ja hammaslangan käytöstä. Fluoripitoiset hammastahnat ja suuvesi voivat tarjota lisäsuojaa eroosiota vastaan.

Säännölliset hammastarkastukset: Käy säännöllisesti hammaslääkärissä ja suuhygienistillä. Ammattilaiset voivat havaita ajoissa piilevät ongelmat ja ehdottaa yksilöllisiä hoitokeinoja. Kerro, että harrastat kestävyysurheilua!

Suun kuivumisen ehkäiseminen: Rasituksen aikana suun kuivuminen on yleistä, sillä syljen eritys vähenee. Pidä huoli riittävästä nesteytyksestä ja tarvittaessa käytä syljen eritystä edistäviä tuotteita, kuten ksylitolipurukumia tai -tabletteja.

 ***

Uusi tutkimus selvittää urheilijan suun terveydentilaa, omahoitoa ja sen vaikutuksia urheilijan suorituksiin

Suun terveys on keskeinen osa yleistä hyvinvointia, ja huono suun terveys voi johtaa muun muassa hampaiden reikiintymiseen ja vakavaan iensairauteen parodontiittiin, jotka voivat vaikuttaa myös kehon terveyteen ja sairauksiin. Urheilijat, erityisesti kilpaurheilijat, kohtaavat haasteita suunterveydestä huolehtimisessa, sillä lisäenergiatuotteet ja suun kautta hengittäminen voivat altistaa suun kuivumiselle ja sairauksille.

 Alla olevassa linkissä on kerrottu kyselytutkimuksesta tarkemmin, joka on osa isompaa tutkimuskokonaisuutta.

https://terveurheilija.fi/ajankohtaista/kestavyysurheilija-osallistu-tutkimukseen-suun-terveydesta/