huippu-urheilu

Liikkuva lääkäri Lapin suunterveyden asialla

Liikkuva lääkäri Lapin suunterveyden asialla
"Suosittelen potilailleni kokeilemaan valoaktivoitavaa Lumoral-hoitoa suun sairauksien ennaltaehkäisyyn."
- Lääkäri Jussi Nokelainen


Lääkärinä syrjäseuduilla Jussi Nokelainen (39) ei vain hoida potilaitaan – hän tuntee heidät. Kiertäessään Luoteis-Lapin laajoja maisemia Muonion ja Enontekiön välillä, hän tarjoaa hoitoa siellä, missä sitä eniten tarvitaan. Yleislääkärin työnsä ohella Nokelainen korostaa suunterveyden merkitystä, sillä hyvinvoiva suu on avain koko kehon terveyteen. Samalla hän suosittelee kokeilemaan valoaktivoitavaa Lumoral-hoitoa suun sairauksien ennaltaehkäisyyn.

Muoniossa asuva Jussi Nokelainen työskentelee Enontekiön seudulla ja liikkuu laajalla, jopa 200 kilometrin säteellä sijaitsevalla toiminta-alueellaan. Hänen pääasiallinen työpisteensä sijaitsee Hetassa, mutta potilaskäynnit vievät hänet myös Kilpisjärvelle ja Karessuvantoon – Pohjois-Suomen syrjäisimpiin kyliin, joissa lääkärin läsnäolo on nimiharvinaista mutta elintärkeää.

"Auto on täällä välttämätön, ja päivät voivat venyä hyvin pitkiksi. Talvisin lumipyryt hidastavat matkantekoa, mutta siihen on vain sopeuduttava," Nokelainen kertoo.

Vaativista olosuhteista huolimatta Nokelainen on löytänyt Lapista tasapainon työn ja vapaa-ajan välille. "Luonto antaa täällä enemmän kuin ottaa – erityisesti tunturit ja Norjan vuoret ovat minulle tärkeitä."

Pohjoisilla syrjäseuduilla lääkärikäynnit poikkeavat hänen mukaansa Etelä-Suomen kaupungeista. Ihmiset eivät välttämättä hakeudu lääkäriin yhtä nopeasti, koska sairaalat ja terveyskeskukset ovat kaukana. 

"Tämä tarkoittaa, että potilaat saapuvat vastaanotolle usein vasta, kun ongelma on edennyt pitkälle."

"Pohjoisessa lääkärin on oltava kärsivällinen ja sopeuduttava paikallisiin olosuhteisiin, sillä hoitoon pääseminen ei ole yhtä yksinkertaista kuin etelässä."

Tilannetta suunterveyden puolella vaikuttaa lisäksi resurssipula. "Vaikka alueella on päteviä suuhygienistejä, suunterveyspalvelut eivät riitä vastaamaan kysyntään. Monilla asukkailla on huonokuntoiset hampaat, ja hoitoon pääsy voi kestää liian pitkään," Nokelainen kertoo.

Nokelaisen mukaan Enontekijän ja lähiseutujen asukkaita palvelee yksi kunnallisen puolen hammaslääkäri, mikä tarkoittaa pitkiä jonoja. Kiireettömään hoitoon voi joutua odottamaan jopa viisi kuukautta. "Suun terveydenhuolto kaipaisi ehdottomasti lisää resursseja. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolle pääsee sen sijaan nopeasti, usein samana päivänä tai muutaman päivän sisällä,” Nokelainen kertoo.

Nokelaisen mukaan Pohjois-Suomen pienissä kunnissa yksi hyvinvointipalveluiden vahvuuksista on se, että lääkärit oppivat tuntemaan potilaansa hyvin. Tämä tekee hoidosta henkilökohtaisempaa ja sujuvampaa. 

"Jatkuvasti vaihtuvat lääkärit tekevät hoidosta katkonaisen, mutta pitkäaikainen paikallinen lääkäri tuntee potilaiden taustat, mikä parantaa hoidon jatkuvuutta ja henkilökohtaisuutta."

Nokelaisen mukaan suunterveys on alueen monille asukkaille iso haaste. Monilla potilailla on huonokuntoiset hampaat, mikä vaikuttaa myös heidän yleisterveyteensä.

”Monilla saattaa olla mielikuva pohjoisen metsien miehestä, joka asuu syrjässä ja käy harvoin hammaslääkärissä. Tämä stereotyyppi ei ole täysin väärä – monilla potilailla on huonokuntoiset hampaat, ja suun terveys on usein heikolla tolalla. Suunterveydellä on kuitenkin selkeä yhteys yleisterveyteen, erityisesti metabolisiin sairauksiin, kuten diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Siksi pyrin kiinnittämään tähän huomiota omilla vastaanotoilla. Parantamisen varaa on kuitenkin tässä edelleen.”

Innovaatioita ja skeptisyyden ylittämistä

Nokelaisen mukaan kaikki suunterveyttä tukevat keinot ja ovat eduksi myös yleisterveydelle. Siksi hän suosittelee kokeilemaan myös suomalaisten tiedemiesten kehittämää antibakteerista Lumoral-hoitoa osana perinteistä suuhygieniaa.

"Olin aluksi skeptinen antibakteerisen hoidon suhteen, mutta perehtyessäni Lumoralia koskeviin tutkimuksiin, havaitsin laitteen toiminnan perustuvan selkeään tutkimusnäyttöön.Lumoral voi merkittävästi parantaa suun terveyttä ja siten samalla myös käyttäjänsä yleisterveyttä," hän kertoo.

Hänen mukaansa suunterveyden merkitys tunnustetaan lääketieteen piireissä jo laajasti, ja tutkimusnäyttöä terveen suun vaikutuksista yleisterveyteen on jo hyvin saatavilla.

”Viime vuosina aihetta on käsitelty enemmän myös lääketieteellisessä koulutuksessa Suomessa, mikä on tärkeä edistysaskel.”

Vaikka Napapiirin pohjoispuolella työskennellessä on välillä haasteita, Jussi Nokelainen ei vaihtaisi pohjoisen elämää mihinkään. 

“Täällä viihdyn todella hyvin. Luonto ja työ, jotka tukevat toisiaan, ovat osa sitä vetovoimaa, joka täällä pitää. Pystyn nauttimaan sekä työstä että vapaa-ajasta,” Nokelainen päättää.

 **** 

 

KUVAT;

Hyppykuva on  vuoden 2019 Karhunkierroksen 168 kilometrin kilpailusta. Kuvaaja: Guillem Casanova. 

Kuva, jossa Jussi Nokelainen juoksee metsässä on syyskuulta 2024 Nuuksio Classic 70 km kilpailusta. Kuvaaja: Rami Valonen.