Antibacterial photodynamic therapy

Maailman kariesvapaa tulevaisuus -päivä: innovatiivinen ratkaisu kariesriskin vähentämiseen

Maailman kariesvapaa tulevaisuus -päivä: innovatiivinen ratkaisu kariesriskin vähentämiseen

Kansainvälistä Maailman kariesvapaa tulevaisuus -päivää vietetään vuosittain tänään, 14. lokakuuta. Suomessa tämä päivä sattuu samaan aikaan Koko Suomi harjaa -kampanjan kanssa, joka myös keskittyy suunterveyden edistämiseen. Kampanjat kannustavat kaikkia huolehtimaan suuhygieniastaan hyvin ja harjaamaan hampaat suositusten mukaisesti.

Karies on yksi yleisimmistä kroonisista sairauksista maailmanlaajuisesti, ja se vaikuttaa ihmisiin kaikissa ikäryhmissä. Hoitamattomana se voi johtaa vakaviin terveysongelmiin, jotka ulottuvat koko kehoon – ei pelkästään suunterveyteen.

Suunterveys on tiiviisti yhteydessä yleiseen hyvinvointiin. Huono suuhygienia voi johtaa erilaisiin terveysongelmiin, kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja hengitysongelmiin. Lisäksi karies voi aiheuttaa kipua, epämukavuutta ja komplikaatioita, jotka vaikuttavat päivittäiseen elämään. Siksi on tärkeää priorisoida suunterveys varhaisessa vaiheessa.

Ehkäisevät toimet estävät karieksen synnyn

Kariesriskin vähentämiseksi on tärkeää ottaa käyttöön ehkäiseviä toimenpiteitä, kuten:

  1. Säännölliset hammastarkastukset Hammaslääkärillä käynti rutiinitarkastuksissa ja puhdistuksissa auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ajoissa ja ylläpitämään optimaalista suunterveyttä.
  2. Oikeanlainen ja huolellinen suuhygienia Hampaiden harjaaminen vähintään kahdesti päivässä fluorihammastahnalla ja päivittäinen hammasvälien puhdistaminen ovat perusmenetelmiä karieksen ehkäisemiseksi.
  3. Edistyksellisten Lumoral-suunhoitoteknologia Suunhoidon suurinnovaatio Lumoral, on tehokas lisäapu hammasplakin poistamisessa ja kariesriskin vähentämisessä. Lumoral hyödyntää ainutlaatuista valoaktivoitavaa lähestymistapaa suuhygienian parantamiseksi. Sen avulla voidaan varmistua siitä, että hampaiden pinnat ja ienrajat puhdistuvat perusteellisesti, mikä lopulta voi edistää kariesvapaan tulevaisuuden saavuttamista.
  4. Tasapainoinen ruokavalio Ruokavalion rikastaminen hedelmillä, vihanneksilla, täysjyvätuotteilla ja vähärasvaisilla proteiineilla, samalla kun rajoitetaan sokeristen ja happamien ruokien käyttöä, voi merkittävästi vähentää kariesriskia.

Lumoralin rooli suunterveyden edistäjänä

Yhdistämällä Lumoralin käyttö hyvään suuhygieniaan, kuten säännölliseen hampaiden harjaamiseen fluorihammastahnalla ja terveelliseen ruokavalioon, voidaan parantaa suun terveyttä ja ehkäistä hampaiden reikiintymistä.

Lumoral-laite tarjoaa tehokkaan tavan poistaa hammasplakkia, mikä auttaa ehkäisemään karieksen syntyä ja ylläpitämään terveitä ikeniä (1).

Lumoralin antibakteerinen teknologia estää kariesta aiheuttavien bakteerien kasvua, mikä edelleen vähentää kariesriskia. Lumoral on innovatiivinen lähestymistapa hammasplakin poistamiseen fotodynaamisen terapian avulla. Hoidon tarkoituksena on eliminoida bakteerit, jotka voivat johtaa hammassairauksiin. (1)

Plakki on liimamaista ja kiinnittyy tehokkaasti hampaan pintaan. Hampaita harjaamalla saadaan poistettua vain noin 65 % hampaiden plakista (2). Jäljelle jäävä plakkijäännös voi ärsyttää ikeniä ja edistää myös tavallisten hammas- ja iensairauksien kehittymistä. 

Lumoral-hoito kohdistaa vaikutuksensa mikroskooppisesti hampaiden pinnalla olevaan plakkiin, jättäen suun normaaliflooran rauhaan. Hoidon aikana purskuteltava valoaktivoitava Lumorinse-suuhuuhde kiinnittyy hammasplakkiin. Suuhuuhde aktivoidaan Lumoral-laitteen valolla, jolloin sen antibakteerinen vaikutus käynnistyy. Aktivoinnin jälkeen hampaat tulee harjata huolella, sillä hoidon myötä hampaiden pinnalle jää kuolleita bakteereita, jotka on tärkeää harjata ja huuhdella pois hoidon loppuvaiheessa (1).

Säännöllisen Lumoral-hoidon ansiosta hammasplakki menettää kykynsä kiinnittyä tiiviisti hampaan pinnalle, jolloin se irtoaa helpommin ja hampaan pinta jää harjauksen jälkeen puhtaammaksi. Tässä vaiheessa voit tuntea Lumoralin ainutlaatuisen puhdistavan vaikutuksen hampaiden sileydessä. Tämän seurauksena uusi plakkikin tarttuu hampaisiin hitaammin kuin ennen.



 

 Lähteitä:

    1. Pakarinen, S., Saarela, R. K. T., Välimaa, H., Heikkinen, A. M., Kankuri, E., Noponen, M., Alapulli, H., Tervahartiala, T., Räisänen, I. T., Sorsa, T., & Pätilä, T. (2022). Home-Applied Dual-Light Photodynamic Therapy in the Treatment of Stable Chronic Periodontitis (HOPE-CP) Three-Month Interim Results. Dentistry Journal, 10(11), [206]. https://doi.org/10.3390/dj10110206
    2. Aggarwal N, Gupta S, Grover R, Sadana G, Bansal K. Plaque removal efficacy of different toothbrushes: a comparative study. Int J Clin Pediatr Dent. 2019;12(5):385-390. doi:10.5005/jp-journals-10005-1669