Maailman suunterveyden päivä 2025: Terve hymy, terve mieli

Maailman suunterveyden päivä 2025: Terve hymy, terve mieli

Suun terveys vaikuttaa hyvinvointiin, mielenterveyteen ja elämänlaatuun. Maailman suun terveyden päivää vietetään 20. maaliskuuta. Tänä vuonna teemana on suunterveyden ja mielenterveyden yhteys sekä hyvään hampaiden hoitoon kannustaminen.

Tutkimukset osoittavat, että huono suunterveys voi edistää stressiä, ahdistusta ja jopa masennusta. Terve suu puolestaan lisää itseluottamusta, tukee sosiaalista kanssakäymistä ja lisää yleistä onnellisuutta. Lisäksi ikenien krooniset infektiot on yhdistetty elimistön systeemiseen tulehdukseen, joka voi vaikuttaa kielteisesti aivojen terveyteen ja kognitiivisiin toimintoihin.

Psyykkisen hyvinvoinnin lisäksi huono suuhygienia on yhteydessä muihin vakaviin terveysongelmiin, kuten sydän- ja keuhkosairauksiin, diabetekseen ja aineenvaihduntahäiriöihin.

Huono suunterveys näkyy myös lapsilla

Huonon suuhygienian vaikutus näkyy myös lapsilla. Iso-Bitannian Oral Health Foundation -yhdistyksen mukaan uusimpien tilastojen mukaan viime vuonna yli 30 000 lapselta jouduttiin poistamaan hampaita sairaalassa hampaiden reikiintymisen vuoksi. Reikiintyminen on edelleen suurin syy sairaalahoitoon joutumiseen 5-9-vuotiaiden lasten keskuudessa. 

Oral Health Foundationin toimitusjohtaja Nigel Carter OBE varoittaa:

”30 000 tapausta on edelleen aivan liian suuri määrä. Hampaiden reikiintyminen on ehkäistävissä, mutta se haittaa edelleen lasten terveyttä, koulutusta ja hyvinvointia.”

Parodontiitti on hiljainen epidemia

Parodontiitti on ikenien krooninen tulehdus, joka ajan mittaan vaurioittaa ienkudosta, joka yhdistää hampaat leukaluuhun. Tämä prosessi voi aiheuttaa hampaita paikallaan pitävien kollageenisäikeiden hajoamisen, mikä voi johtaa lopulta hampaiden menetykseen.

Parodontiitin varhaisia merkkejä ovat mm:

✔️ Punaiset, turvonneet ikenet

✔️ Vertavuotavat ikenet

✔️ Jatkuva pahanhajuinen hengitys

Tilastojen mukaan terveen suun omaavat ihmiset elävät pidempään. Jokainen puuttuva hammas lyhentää elinajanodotetta, sanoo HUS:n Uuden lastensairaalan sydänkirurgi Tommi Pätilä, joka on yksi antibakteerisen Lumoral-menetelmän kehittäjistä.

Lumoral tarjoa tuke suunterveyden ylläpitoon

Lumoral on lääkinnällinen laite, joka on suunniteltu tehostamaan perinteistä suuhygieniaa ja ehkäisemään sekä hoitamaan samalla suun sairauksia. Menetelmän on erityisen tehokas parodontiittipotilaille ja esimerkiksi implanttiptilaille.

Pätilän mukaan yli 10 % Suomen väestöstä kärsii vaikeasta parodontiitista. Tällöin hampaita ympäröivä tulehtunut alue voi olla jopa kämmenen kokoinen. Lievemmissäkin tapauksissa tulehtunut ienpinta voi edistää matala-asteista tulehdusta koko elimistössä.

”Koska parodontiitti on yhteydessä moniin systeemisairauksiin, varhainen havaitseminen ja hoito ovat tärkeitä yleisen terveyden kannalta”, Pätilä korostaa.

Vaikka hampaiden huolellinen ja säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö ovatkin edelleen hyvän suuhygienian perusta, tutkimukset osoittavat, että jopa säännöllinen hampaiden harjaaminen poistaa parhaimmillaankin noin 65 prosenttia plakista hampaan pinnalle. Antibakteerinen Lumoral-hoito kohdentaa vaikutuksensa tähän jäljellä olevaan plakkiin samalla vähentäen suun sairauksien riskiä ja tukien parempaa suun terveyttä.