Aivoterveys

Maailman terveyspäivä: Suunterveys on tärkeä osa sydämesi hyvinvointia

Maailman terveyspäivä: Suunterveys on tärkeä osa sydämesi hyvinvointia

Vaikka suuhygienia yhdistetään usein vain hampaiden reikiintymisen ehkäisyyn ja hohtavaan hymyyn, tutkimukset paljastavat syvemmän yhteyden: ikenien terveys vaikuttaa suoraan sydämen hyvinvointiin.

Sydän- ja verisuonisairaudet ovat yhä maailman yleisin kuolinsyy, vaatien vuosittain yli 20,5 miljoonan ihmisen hengen. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että jopa 80 % näistä ennenaikaisista kuolemista voitaisiin ehkäistä elintapamuutoksilla ja varhaisella puuttumisella.

Moni ei kuitenkaan tiedä, että suun tulehdukset – erityisesti parodontiitti – ovat merkittävä osa tätä ennaltaehkäisyä. Krooninen tulehdus suussa voi nostaa koko kehon tulehdustasoa, lisäten sydänkohtauksen ja aivohalvauksen riskiä.

Suun bakteerit eivät rajoitu suuhun

Uuden lastensairaalan sydän- ja elinsiirtokirurgi Tommi Pätilä muistuttaa, että suun bakteerit pääsevät verenkiertoon helposti – erityisesti silloin, kun ikenet ovat tulehtuneet.

– Joka kerta kun pureskelemme, bakteerit tai niiden osaset voivat siirtyä elimistöön tulehtuneiden ikenien kautta. Bakteerien aiheuttama matala-asteinen tulehdus voi hiljalleen vaikuttaa sydämeen, aivoihin tai muihin elintärkeisiin elimiin, Pätilä sanoo.

Pätilä on työssään nähnyt, millaista tuhoa suun bakteerit voivat kehossa aiheuttaa. Hän kehitti yhdessä kahden muun suomalaisen tiedemiehen kanssa Lumoral-hoidon – kotona käytettävän kaksoisvaloon perustuvan innovaation, joka tuhoaa 99,99 % plakkibakteereista hampaiden pinnoilta ja ikenien rajoilta. Säännöllisellä Lumoral-hoidolla voidaan ehkäistä suusairauksia jo ennen niiden alkamista.

Miksi pelkkä harjaaminen ei riitä?

Professori Timo Sorsa Helsingin yliopistosta ja Karoliinisesta instituutista kertoo, että nykyinen suuhygieniarutiinisuositus ei ole riittävä.

– Pelkkä hammasharja poistaa vain noin 60 % suun biofilmistä. Siksi iensairaudet ja hampaiden reikiintyminen ovat edelleen maailman yleisimpiä sairauksia, hän toteaa.

Suomessa noin kaksi kolmesta yli 30-vuotiaasta aikuisesta sairastaa vakavaa iensairautta, parodontiittia. Tutkimusten mukaan iensairaudet nostavat ensimmäisen sydänkohtauksen riskiä jopa 30 prosentilla ja sepelvaltimotaudin riskiä lähes kaksinkertaiseksi.

Ennaltaehkäisy ja varhainen toteaminen ovat avainasemassa

Sorsa on ollut kehittämässä viiden minuutin aMMP-8-testiä, joka tunnistaa iensairauden varhaisvaiheen ennen oireita. Testiä voi käyttää sekä kotona että hammashoitolassa, ja sen ansiosta hoito voidaan aloittaa ajoissa – niin suun kuin yleisterveydenkin kannalta.

– Varhainen diagnosointi ja parodontiitin ehkäisy suojaa paitsi hampaita, myös pienentää riskiä sairastua vakaviin kroonisiin tauteihin kuten sydänsairauksiin, diabetekseen ja jopa Alzheimerin tautiin, Sorsa korostaa.

Hän pitää Lumoralia nykyaikaisena, lääkkeettömänä ratkaisuna suun terveyden tukemiseen – erityisesti niille, joilla on toistuvia ienongelmia tai suuri riski sairastua krooniseen sairauteen.

Maailman terveyspäivänä viestimme on selkeä: suun terveys ei ole vain esteettinen asia, vaan koko kehon hyvinvoinnin perusta.

Kuten professori Sorsa tiivistää: ”Jos välität sydämestäsi ja yleisterveydestäsi, aloita ikenistäsi.”