Biofilm

Puhdas suu ilman suuvesien haittavaikutuksia

Puhdas suu ilman suuvesien haittavaikutuksia

Moni kokeilee pahanhajuisen hengityksen ja plakin karkottamiseksi suuvettä. Suuvedet taistelevat plakkia aiheuttavia bakteereja vastaan ja raikastavat kyllä hengityksen, mutta markkinoilla olevien suuvesien vaihtoehdoilla on kaikilla omat käyttötarkoituksensa, rajoituksensa ja riskinsä.


Kosmeettinen tai lääkinnällinen suuvesi?

Suuvesiä on olemassa kahdenlaisia: kosmeettisia ja lääkinnällisiä. Kosmeettiset suuvedet löytyvät usein markettien hyllyiltä, ja niiden aktiivisina bakteereita torjuvina ainesosina toimivat yleensä erilaiset yrtit tai alkoholi.

Kosmeettisten suuvesien yhteydessä luvataan tehokasta plakin poistoa ja hengityksen raikastamista. Yrttejä sisältävät suuvedet voivat peittää pahanhajuisen hengityksen, mutta vain tilapäisesti.

Alkoholia sisältävien suuvesien tiedetään kuivattavan suun limakalvoja. Lisäksi ne voivat muuttaa suun bakteeriflooraa siten, että hyödylliset bakteerit taantuvat haitallisten tieltä. Osa valkaisevista suuvesistä lasketaan myös kosmeettisiin suuvesiin. Riskinä valkaisevissa suuvesissä on se, että ne voivat lisätä hampaiden herkkyyttä ja aiheuttaa suun ärsytystä sisältämänsä peroksidin vuoksi. 

Lääkinnällisiä suuvesiä kutsutaan suuhuuhteiksi. Lääkinnällisiä suuhuuhteita käytetään iensairauksien hoidossa, ja hammaslääkäri määrää niitä usein kirurgisen operaation, kuten hampaanpoiston, jälkeen. Suomessa klooriheksidiinia sisältäviä suuhuuhteita suositellaan käytettäväksi ainoastaan hammaslääkärin määräyksestä ja vain lyhyitä ajanjaksoja kerrallaan. 

Lumoralin vaikutus on suuvettä vahvempi

Lumoral-hoito eroaa suuvesistä siinä, että sen vaikutus on merkittävästi voimakkaampi kuin suuvesillä. Bakteerit eivät myöskään kykene muodostamaan resistenssiä sitä vastaan. Lisäksi sen vaikutus on kohdennettu. 

Toisin kuin suuvesiä, Lumoralia voidaan käyttää säännöllisesti. Lumorinse® on vahvasti plakkiin sitoutuva suuhuuhde, mutta sen pitkäaikaisellakaan käytöllä ei ole vaikutusta suun normaaliflooraan. Antibakteerinen vaikutus toteutuu valon ja väriaineen yhteisvaikutuksena paikallisesti plakissa.

Klooriheksidiinisuuhuuhtelun hyödyt ja haitat

Klooriheksidiinisuuhuuhteella on paikkansa esimerkiksi hampaanpoiston jälkeen, jolloin lääkäri voi määrätä sitä ehkäisemään tulehduksia. Käytön  mahdollisia sivuvaikutuksia ovat hampaiden värjäymät, muutokset makuaistimuksissa sekä limakalvoärsytys. Klooriheksidiinin pitkäaikainen käyttö aiheuttaa lisäksi resistenssin muodostumista. Siksi sitä onkin tarkoitus käyttää vain 2-3 viikon jaksoja kerrallaan lääkärin ohjeen mukaan.

Suuvesien pitkäaikaisessa käytössä suun limakalvon bakteerifloora voi muuttua. Hyödylliset bakteerit voivat vähentyä ja haitalliset puolestaan vahvistua. Myöskään tästä syystä  klooriheksidiiniä sisältäviä suuvesiä ei tule käyttää pitkäaikaisesti.

Lumoral-menetelmää voi hyödyntää klooriheksidiinin kanssa samanaikaisesti. Niiden yhteisvaikutus on additiivinen eli toinen toistaan tukeva. Lumoral-hoidolla on saatu lupaavia tuloksia myös hammasimplantteihin liittyvien tulehdusten hoidossa. Potilaiden plakin määrä ja ienverenvuoto vähenivät merkittävästi alkutilanteeseen verrattuna. Lumoralin käyttöön ei liittynyt sivuvaikutuksia tutkimuksessa. Nyt on käynnissä implanttitutkimus suuremmalla potilasaineistolla. 

Terve suu sopivalla hoidolla

Suuvesi on lisätuki suuhygieniaan, mutta on tärkeää muistaa hampaiden säännöllinen harjaus ja hammaslangan käyttö. Uusien tuotteiden avulla on mahdollista pitää entistä parempaa huolta suun terveydestä. Lumoral-hoidossa hyödynnetään valokemiallista menetelmää, jossa suuveden antibakteerinen vaikutus aktivoidaan valon avulla. 

Lumorinse-suuhuuhteen vaikuttava aine on indosyaniinivihreä-niminen väriaine, jolla itsessään ei ole antibakteerista vaikutusta.  Se on ollut jo kymmeniä vuosia käytössä muun muassa lääketieteellisessä kuvantamisessa, joissa sitä käytetään suonensisäisesti muun muassa sydämen kuvantamiseen tai maksan aineenvaihdunnan tarkkailuun.

Suuhuuhteen antibakteerinen vaikutus aktivoidaan tiettyjen valon aallonpituuksien avulla. Lumorinse on tärkeä osa Lumoral-hoitomenetelmää, joka estää tehokkaasti hampaiden reikiintymistä, ientulehdusta ja parodontiittia. Lisäksi Lumoral poistaa hampaiden värjäymiä jatkuvassa käytössä. 

Miksi valita Lumoral suuveden sijaan? 

    • Lumoralin vaikutus on merkittävästi voimakkaampi kuin suuhuuhteilla - sekä kosmeettisilla että lääkinnällisillä
    • Lumoralin antibakteerinen vaikutus  on kohdennettu hampaiden pintaan, eikä se ei vaikuta suun normaaliflooraan. 
    • Lumoralia voidaan käyttää säännöllisesti. 
    • Bakteerit eivät kykene muodostamaan resistenssiä Lumoral-hoitoa vastaan. 
    • Klooriheksidiinihoidon aikana voidaan hyödyntää Lumoral-menetelmää. Klooriheksidiinia sisältäviä suuhuuhteita voi kuitenkin käyttää vain rajatun ajan - yleensä 2-3 viikkoa kerrallaan. 

Lähteet:

https://lumoral.com.au/blogs/news/mouthwashes-and-their-limitations-and-risks
https://yle.fi/uutiset/3-9117340