Suunterveys – kriittinen mutta usein unohdettu osa syöpähoitoja

Suunterveys – kriittinen mutta usein unohdettu osa syöpähoitoja
"Taloudellisena investointina pidän Lumoral-hoitoa varsin kohtuullisena verrattuna juurihoitojen ja hampaiden paikkausten kaltaisiin pitkän aikavälin kustannuksiin." 
Mira Kasslin, tunnettu kiinteistönvälittäjä ja Diili-ohjelman voittaja vuodelta 2010.

Moni yhdistää suunterveyden pahanhajuiseen hengitykseen tai hampaiden reikiintymiseen, vaikka sillä on laajempi vaikutus koko kehoon. Esimerkiksi syövän hoidon kannalta tärkeillä solunsalpaaja- ja sädehoidoilla on usein merkittävä vaikutus suun hyvinvointiin. Tämä tulisi huomioida jo ennen syöpähoitojen aloitusta, koska vakavat sivuvaikutukset vaikuttavat elämänlaadun ohella jopa hoitojen onnistumiseen.

Mira Kasslin, tunnettu kiinteistönvälittäjä ja Diili-ohjelman voittaja vuodelta 2010, sai keväällä 2024 diagnoosin aggressiivisesta rintasyövästä. Samaisena vuonna hän oli sattumalta huomannut rinnassaan patin, jonka tutkimukset vahvistivat syöväksi. Rankat sytostaattihoidot aloitettiin nopeasti, mutta ne aiheuttivat monia yllättäviä sivuvaikutuksia, kuten lihassärkyjä ja aivosumua.

”Se, mitä varsinkin suussani tapahtui sytostaattihoidon aikana, tuli minulle ihan puskista ja oli parhaimmillaan todella karmeaa. Hoidot vaikuttivat makuaistiini ja aiheuttivat vakavaa suun kuivumista, joka on ikenille ja hampaille pahasta. Suussa oli jatkuvasti ikävä tunne, vaikka olen aina huolehtinut hampaista erityisen huolellisesti,” Kasslin kertoo.

Kivulias syöpähoitojen sivuvaikutus

Vaikka syövän lääketieteellinen hoito on Suomessa huipputasoista, Kasslinin mielestä hyvän suunterveyden ja huolellisen suuhygienian merkityksen voimakkaampi korostaminen jo syöpädiagnoosin alkumetreillä olisi tärkeää. Tämä auttaisi valmistautumaan myös syöpähoitoihin liittyviin sivuvaikutuksiin. Suun terveydentila tulisi arvioida jokaisella potilaalla jo ennen hoitojen aloittamista ja tarvittaessa hoitaa suun tulehdukset kuntoon ennen syöpähoitojen alkua.

Kasslinin mielestä Suomessa suun terveyden merkitys syöpähoitojen aikana jää usein liian vähäiselle huomiolle – tai sen merkitystä ei välttämättä ensimmäisenä korosteta heti syöpädiagnoosin saannin yhteydessä, vaikka pitäisi.

”Yksikään minua hoitaneista syöpähoitoihin erikoistuneista lääkäreistä tai hoitajista ei antanut selkeää ohjeistusta suunterveyden tärkeydestä heti diagnoosin saatuani. Vastuu tiedon hankkimisesta jäi täysin itselleni.”

Suun mukosiitti on kivulias syöpähoitojen sivuvaikutus, joka syntyy, kun solunsalpaaja- ja sädehoidot aiheuttavat tulehdusreaktion limakalvoilla. Noin 40 % sytostaattihoitoa saavista potilaista kehittää mukosiitin. Pään ja kaulan alueen syöpää sairastavilla, jotka saavat sekä sytostaatti- että sädehoitoa, mukosiitin riski nousee jopa 90 prosenttiin. Vakavissa tapauksissa potilas voi joutua mukosiitin vuoksi sairaalaan, ja se voi johtaa syövänhoidon viivästymiseen.

Kokemus korostaa suuhygienian merkitystä

Urheilutaustansa ansiosta Kasslin ymmärsi suunterveyden merkityksen hyvinvoinnille jo nuorena, mutta ei osannut ennakoida, kuinka voimakkaasti syöpähoidot vaikuttaisivat suuhun ja limakalvoihin.

"Kokemukseni osoitti, että hyvä suuhygienia edistää toipumista. Onneksi olin huolehtinut suustani jo aiemmin, mikä nopeutti limakalvojen paranemista. Tilanne olisi voinut olla paljon pahempi, jos suuni olisi ollut huonossa kunnossa ennen hoitoja," hän kertoo.

Siksi hän kehottaa syöpädiagnoosin saaneita panostamaan suuhygieniaan jo ennen hoitojen alkua.

Hyvä suuhygienia muodostuu huolellisesta päivittäisestä hampaiden harjauksesta aamuin ja illoin sekä hammasvälien puhdistuksesta. Suomessa kehitetty Lumoral-hoito tarjoaa lisäsuojaa suunterveydelle vähentämällä bakteereja ja biofilmin muodostumista hampaiden pinnoilla ja ikenien rajoilla. Tämä auttaa ehkäisemään limakalvotulehduksia ja parodontiittia, jotka voivat muuten vaikeuttaa syöpäsairauksien hoitojen läpivientiä ja hidastaa toipumista. Lisäksi Lumoralin antibakteerinen valoaktivoitava hoito on hellävarainen ja soveltuu myös potilaille, joiden vastustuskyky on syöpähoitojen vuoksi heikentynyt.

Antibakteerisen Lumoral-hoidon Kasslin löysi vasta omien syöpahoitojensa loputtua.

”Löysin Lumoralin vasta sytostaattihoitojen jälkeen, mutta suosittelen sitä nyt lämpimästi muille kanssasisarilleni jo hoitojen alkuvaiheessa. Nyt hyödyn sen eduista, mutta siitä olisi ollut valtavasti apua jo hoitojen aikana. Diagnoosin saatuaan ei välttämättä itse osaa etsiä tällaisia ratkaisuja – siksi toivoisin, että myös lääkärit kertoisivat suun hoidon tärkeydestä ja siihen liittyvistä uusistakin keinoista potilailleen jo ennen heidän hoitojensa alkamista."

Kasslinin mukaan yhteiskunnan tulisi kannustaa ennakoivaan terveydenhoitoon. Antibakteerinen hoito on osa tätä ennaltaehkäisevää suunterveyden ylläpitoa, jolla on laajempia vaikutuksia myös yleisterveyteen.

"Taloudellisena investointina pidän Lumoral-hoitoa varsin kohtuullisena verrattuna juurihoitojen ja hampaiden paikkausten kaltaisiin pitkän aikavälin kustannuksiin. Julkisella puolella hoitoa on toki saatavilla, mutta pitkät jonot voivat pahentaa ongelmia ennen hoitoon pääsyä. Siksi varhainen ennaltaehkäisy on järkevää," Kasslin toteaa.

"Ei tarvitse odottaa, että suun terveys heikkenee merkittävästi, vaan voi toimia ennakoivasti ja välttää monia ikäviä seurauksia. Kun ottaa huomioon hammaslääkärikäyntien ja suunhoidon kustannukset, Lumoralin alkuinvestointi on varsin maltillinen suhteessa saavutettuihin hyötyihin," hän jatkaa.

Äitinä Kasslin painottaa suunterveyden merkitystä myös lapsilleen.

"Hampaat on tarkoitettu kestämään koko elämän ajan, joten niistä kannattaa pitää huolta jo nuoresta lähtien. Erityisesti nuorille ulkonäkö on usein tärkeää, ja terveet, kauniit hampaat ovat merkittävä osa sitä. Ne eivät kuitenkaan ole pelkästään esteettinen tekijä, vaan kertovat myös ihmisen yleisestä hyvinvoinnista ja itsestään huolehtimisesta."

Toivoa syöpädiagnoosin saaneille

Vaikka Kasslinin syöpä on hoidettu onnistuneesti, aihe on hänelle yhä tärkeä. Hän toivoo, että terveydenhuollon ammattilaiset huomioisivat suun terveyden osana syöpähoitoja, jotta potilaat välttyisivät turhilta kärsimyksiltä. Terve suu helpottaa myös syömistä ja tukee ravinnonsaantia. Hyvä ravitsemus on erityisen tärkeää syöpäsairauden aikana, sillä se auttaa ylläpitämään mahdollisimman hyvää kuntoa. Suun terveys varmistaa, että saat tarvittavat ravintoaineet.

"Olen jakanut kokemuksiani myös muille syöpäpotilaille. He vaihtavat usein keskenään vinkkejä, mutta olisi ensiarvoisen tärkeää, että myös terveydenhuollon ammattilaiset ohjeistaisivat potilaita suun hoidosta jo ennen hoitojen alkua," hän sanoo.

Syöpä voi osua kenelle tahansa, ja siihen liittyy usein huonoa tuuria. "Tärkeintä on keskittyä siihen, mitä seuraavaksi tehdään. Olen saanut täydellisen hoitovasteen, mutta seuranta jatkuu vielä viisi vuotta."

Kasslin muistuttaa, että alkujärkytys on normaalia, mutta se ei tarkoita katastrofia. "Suomessa on huipputason syöpähoito. Minunkin kohdallani kyseessä oli aggressiivinen syöpä, mutta hoidot tehosivat erinomaisesti. Erityisesti HER2-positiiviseen rintasyöpään on tehokas lääkehoito, joka antaa entistä paremmat mahdollisuudet toipua."

 ****

Mira Kasslinin tärkeät neuvot syöpädiagnoosin saaneille naisille

  • Älä pelkää – vaikka diagnoosi on järkyttävä, Suomessa syöpähoito on korkeatasoista ja tehokasta.

  • Kiinnitä huomiota suuhygieniaan jo ennen hoitojen alkamista – se voi helpottaa hoitojen aikaisia oireita merkittävästi.

  • Kysy lääkäriltä ja hoitajilta suun terveyteen liittyvistä ohjeista ja vaadi tarvittaessa lisätietoa.

  • Muista, että et ole yksin – vertaistuki ja muiden kokemukset voivat olla korvaamattoman arvokkaita.